Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 25.02.2012
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Cum şi-a binecuvântat Tokes partidul la primul congres: „Maghiarilor care îşi atacă propria ţară, Ungaria, trebuie să le interzicem să mai intre în Ardeal!”
Numărul fotografiilor: 4
Acces online: https://www.gandul.info/politica/cum-si-a-binecuvantat-tokes-partidul-la-primul-congres-maghiarilor-care-isi-ataca-propria-tara-ungaria-trebuie-sa-le-interzicem-sa-mai-intre-in-ardeal-9343667


O sală de 300 de locuri pentru 350 de delegaţi plus o sută şi ceva de invitaţi şi vreo 60 de ziarişti din România şi Ungaria, aceştia din urmă invitaţi să se prezinte cu două ore înainte de începere la "locul faptei" - teatrul din Miercurea Ciuc, unde Tokes Laszlo îşi "binecuvântează" azi, în mod oficial, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), la congresul de constituire.

Ajunşi la intrare, ziariştii au fost luaţi imediat în primire de bodiguarzi, cu anunţul "nem szabad!" (nu e voie), apoi, după încă un "nem" la întrebarea dacă vorbesc şi româneşte, au fost dirijaţi prin semne spre o intrare dosnică şi vârâţi într-o săliţă de vreo 30 de metri pătraţi, botezată "press room" şi "dotată" cu două panouri cu sigla PPMT-ului în română şi maghiară, o masă, câteva scaune, o plasmă şi două difuzoare.
A urmat un cor de proteste vehemente în maghiară şi în română, la capătul cărora organizatorii au mai făcut rost de câteva mese, pentru vreo două duzini de jurnalişti, ceilalţi fiind nevoiţi să-şi ţină laptopurile pe genunchi. După care a venit imediat încă o surpriză, de data asta doar pentru ziariştii din mass-media de limbă română: "Ne iertaţi, dar mapa de presă e numai în limba maghiară, că traducătorul care trebuia să le traducă în româneşte n-a venit încă şi nici nu răspunde la telefon, probabil că s-a îmbătat aseară!".

Cameramanii şi fotoreporterii au avut la dispoziţie doar câteva zeci de secunde pentru a-i fotografia şi filma pe Tokes&Co, după care, din cinci în cinci minute, translatorul maghiar de la "traducere simultană" îi anunţa în căşti pe ziariştii români: "Asta nu mai pot să traduc, că vorbitorul citeşte!". Nici delegaţii n-au fost scutiţi de neplăceri: vreo 50 dintre ei, care nu mai încăpuseră în sala congresului, s-au pomenit şi ei înghesuţi de organizatori într-o săliţă întunecoasă alăturată "press room"-ului, unde au "beneficiat" doar scaune şi o plasmă pentru a putea urmări ce fac şi spun Tokes&Co.
Tokes: "Să facem acceptat în Bucureşti autonomia noastră!"

Începută cu o binecuvântare a adunării "în stilul tradiţional al bisericilor noastre", alocuţiune de salut a "protectorului PPMT" - formula oficială cu care i s-au adresat toţi vorbitorii lui Tokes Laszlo - a continuat cu o salvă de acuzaţii la adresa europarlamentarilor "comunişti" care au îndrăznit să-i ceară socoteală premierului ungar Orban Viktor pentru derapajele guvernului şi partidului său de la normele democraţiei.

Apoi, pe acelaşi ton, Tokes a scos eticheta "trădare de ţară", punând-o "tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc, care îşi atacă propria ţară, Ungaria, cărora trebuie să le interzicem să mai intre în Ardeal". "Un salut pentru Guvernul Ungureanu, la fel ca pentru cel al lui Orban Viktor", a adăugat Tokes, trecând apoi la una din temele sale favorite - "oprimarea maghiarilor din România de comuniştii români de dinainte şi de după 1989".
După care a venit şi rândul UDMR-ului: "Eu nu am venit aici să înjur UDMR-ul, dar ne-a ajuns etnobiznisul lor asupra capetelor noastre şi trebuie să avem forţa să îi punem capăt! Transilvania este a transilvănenilor şi Ţinutul Secuiesc este al secuilor, PPMT trebuie să se pregătească pentru competiţia electorală, pentru ca steaua maghiarilor din Transilvania, care este şi steaua de pe sigla partidului nostru şi pe care trebuie s-o urmăm, să învingă!".

Orban Viktor, mesaj video: "Dublă cetăţenie în tot Bazinul Carpatic şi în toată lumea!"

Primit cu aplauze, a urmat un scurt mesaj video al premierului ungar Orban Viktor, care după saluturile de rigoare, a concluzionat: "Avem multe vise încă neîmplinite, în primul rând autonomia şi această dublă cetăţenie în tot Bazinul Carpatic şi în toată lumea. Sper ca Dumnezeu să ne ajute să facem toată munca în următorii un an şi jumătate, doi şi să putem să reuşim tot ce ne-am propus!".

La rândul ei, Repas Zsuzsanna, secretar de stat pentru politici naţionale în guvernul de la Budapesta, a spus: "Sărbătorim aici o luptă îndelungată pentru înfiinţarea acestui partid, în care până la urmă am avut succes. Guvernul maghiar şi de acum înainte va sprijini comunităţile de peste graniţe, puteţi conta pe noi pentru acest lucru. PPMT a arătat un exemplu pentru ceea ce înseamnă iubirea pentru magharime şi pentru Transilvania, pentru Ardeal. Nu vrem să fim o naţiune asistată, trebuie să fim o naţiune activă şi care ştie să lupte, eu mă bazez pe acest partid, PPMT, pentru aceasta!".

UPDATE: Secretarul de stat ungar Nemeth Zsolt: "Nu trebuie să câştige sondajele de opinie la alegerile din România"

Într-o conferinţă de presă susţinută în compania lui Tokes în pauza dintre cele două părţi ale congresului, secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, s-a declarat "încântat" că, la scurt timp după instalare, primul ministru Ungureanu i-a trimis lui Viktor Orban o scrisoare privitoare la relaţiile româno-maghiare: "Este o scrisoare foarte pozitivă pentru încrederea în menţinerea voinţei politice de parteneriat între guvernele României şi Ungariei, mai ales în condiţiile în care anul acesta este un an electoral în România", a spus oficialul ungur.

Acesta nu a dat însă nici un fel de informaţii despre conţinutul epistolei, precizând doar că ea "răspunde principalelor probleme ale parteneriatului româno-maghiar pentru o perspectivă financiară şi o politică agrară comună, interconectarea infractructurii rutiere, o strategie comună a Dunării şi altele".

"Cred că Opoziţia va trebui să demonstreze că sunt şi ei adepţi ai acestei alianţe strategice româno-maghiare de până acum"

Ceva mai explicit a fost însă Nemeth Zsolt în răspunsul la întrebarea gândul referitoare la modul în care relaţiile româno-maghiare ar fi afectate de venirea la putere în România a actualei Opoziţii, urmată de o eventuală destituire a preşedintelui Băsescu: "E o situaţie care ne obligă la o variantă strategică, cred că Opoziţia va trebui să demonstreze că sunt şi ei adepţi ai acestei alianţe strategice româno-maghiare de până acum. Dar, din păcate, până acum s-au putut identifica foarte puţine manifestări în acest sens. Ba chiar, acum jumătate de an, acum un an au fost identificate manifestări foarte neliniştitoare din partea lor, gândiţi-vă doar la atacurile împotriva dublei cetăţenii, care la începutul anului trecut a fost parte a discursului lor politic. Dar cred că putem avea totuşi o speranţă reală că interesul comun este suficient de puternic ca să convingă întregul spectru politic românesc despre acest interes şi să devină o intenţie politică explicită în cadrul întregii platforme politice româneşti. Eu nu mă bag în nişte previziuni politice în ceea ce priveşte rezultatele alegerilor din România, nu trebuie să câştige sondajele de opinie la alegeri, ci trebuie câştigate alegerile însele".

Tokes: "Dacă post-comuniştii socialişti s-ar întoarce în putere, cazul României ar fi un unicat în această privinţă"

Încă marcat de preferinţa lui Victor Ponta pentru UDMR ca reprezentată în Parlament a maghiarilor din România, Tokes Laszlo s-a grăbit să-l completeze: "Eu consider ca un caz excepţional în toată tabăra post-sovietică dacă post-comuniştii socialişti s-ar întoarce în putere, cazul României ar fi un unicat în această privinţă. Pe de altă parte, pe noi foarte de mult partidele româneşti nu ne afectează, ci afectează poziţia UDMR-ului, unealta principală a tuturor guvernelor româneşti vizavi de populaţia maghiară, pentru că UDMR-ul nu pe noi, maghiarii, ne reprezintă către putere, ci reprezintă glasul puterii către comunitatea maghiară. Dar nu post-comunistul Ponta, cu afirmaţia lui ridicolă şi jignitoare, va decide cine va reprezenta maghiarimea din Ardeal, din Ţinutul Secuiesc, în Parlament, ci maghiarimea, secuimea va decide. Şi mi-ar face o plăcere dacă se întoarce PSD-ul în putere şi UDMR-ul ar cade afară din putere, că atuncea nu ar mai putea fi folosită UDMR-ul ca o unealtă a guvernului, a puterii post-comuniste. Dar mi-e frică că puterea iarăşi, şi UDMR-ul din nou va găsi soluţia să facă parte din putere şi asta ar fi chiar fatală pentru comunitatea maghiară".

Bancul morbid despre situaţia Ungariei cu FMI şi CE

La reluarea lucrărilor congresului, Nemeth Zsolt le-a ţinut participanţilor un discurs un lung discurs despre situaţia maghiarilor din "patria-mamă" şi din afara acesteia, încheiat cu "un banc morbid" despre situaţia din Ungaria şi reacţiile comunităţii internaţionale la politica Guvernului Orban: "Dintr-un mormânt iese o mână şi se aude un strigăt de ajutor. Câţiva inşi se duc imediat să vadă despre ce e vorba, dar în loc să -l scoată afară pe nenorocit, îi spun: Mă, ce prost te-au îngropat! Şi se apucă să-l îngroape mai adânc".

După care, "în semn de urare de succes", a anunţat că a adus fiecărui congresist "câte o cravată prezidenţială din partea noastră, de culoare verde, ca recunoaştere a faptului că acest nou partid, PPMT, doreşte un viitor mai bun pentru toţi maghiarii din Transilvania".

UPDATE 2: Toro T. Tibor, proaspăt preşedinte PPMT - mână întinsă spre UDMR-ul pe care abia ce îl atacase

Discipol fidel al lui Tokes, fostul parlamentar udemerist Toro T. Tibor şi-a transformat fără emoţii postura de şef interimar al PPMT în cea de preşedinte "cu drepturi depline", după un scrutin la care a fost singurul "concurent" pentru funcţie. Lucru valabil şi pentru cei patru adjuncţi ai săi, Gergely Balasz, Zetyo Gyula, Papp Elod şi Silagy Zsolt, şi ei "competitori" fără adversari pentru funcţiile de vicepreşedinţi. De asemenea, au fost aprobate statutul şi programul "politic, economic şi social" ale partidului, precum şi afilierea acestuia "în timp cât mai scurt" la Partidul Popular European din Parlamentul European.

Apoi, la prima conferinţă de presă a lui Toro T. Tibor în calitate de preşedinte "confirmat oficial" al partidului, surpriză: după ce, asemeni mentorului său Tokes, abia ce atacase vehement UDMR-ul de la tribuna congresului, proaspătul lider PPMT-ist aîntins o mână spre "duşmani", anunţând că "vom avea candidaţi proprii la alegerile locale acolo unde partidul are organizaţii puternice, dar acolo unde acestea sunt slabe sau inexistente o să încercăm o colaborare cu celelate formaţiuni politice maghiare". În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, "nu se pune problema să vorbim acum de ele", a eschivat apoi Toro T. Tibor, precizând în schimb că pentru sărbătorirea zilei de 15 Martie, "PPMT nu va organiza manifestări separate, ci împreună cu celelalte formaţiuni politice maghiare, pentru că e vorba de o sărbătoare a întregii maghiarimi".
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.